1 adag
Nincs megadott idő.
Görcs leves

Hozzávalók

  • 10
    dkg füstölt szalonna 🐖
  • 2
    tojás 🥚
  • 20
    dkg liszt
  • 1
    nagy vöröshagyma 🧅
  • zsiradék 🧉 – legjobb a disznó vagy mangalica zsír
  • kisebb evőkanálnyi fűszerpaprika
  • só-bors ízlés szerint 🧂
  • sárgarépa 2 szál 🥕
  • 1
    szál fehérrépa – 2 szem burgonya 🥔
  • kicsi zeller zöldjével 🥬
  • egy kicsi karalábé
  • gulyáskrém – ízlés szerint
Nagyon leveses vagyok, a nagymamám sokszor főzte nekem ezt a levest, tudta, hogy imádom a leveseket, főleg azt amit ő főz, mert kiment a kertbe és felszedte a földből a friss zöldségeket, mert az annyira finom. Láttam máshol is de ott kötött tészta levesnek hívták. A lényege a gyúrt tészta, ez adja meg a különlegességét.

Elkészítés

  1. A szalonnát zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, megszórjuk pirospaprikával, majd jól, ledinszteljük, végül felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk főzni. Ha felforrt ízesítjük, egy kis ételízesítővel, és adjuk hozzá a gulyáskrémet, és a zeller zöldjét is.
    Lépés 1 képe Lépés 1 képe Lépés 1 képe
  2. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a krumplit lassan majdnem készre főzzük.
    Lépés 2 képe Lépés 2 képe Lépés 2 képe
  3. A tojásokból tésztát gyúrunk, picit pihentetjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk. Amíg pihen, a hagymát, jó apróra vágjuk és zsiradékon megdinszteljük.
    Lépés 3 képe Lépés 3 képe Lépés 3 képe
  4. A hagymás zsiradékkal a tészta felét megkenjük, majd félbehajtjuk, és alulról kezdve felsodorjuk. Sodrással csíkokat készítünk. Nagyjából három sodrás után fölötte végig elvágjuk, majd egyik oldalról a másik felé haladva görcsöket készítünk, s azt közben eltépjük.
  5. Tesszük ezt mindaddig, míg az összes tésztát feldolgozzuk. Ha közben felforrt a víz, vagy nagyjából elkészült a leves – amit parányi sóval ízesítettünk a zöldség miatt – beledobjuk a forró levesbe a görcsöket, és nem zubogva, de készre főzzük
    Lépés 5 képe Lépés 5 képe Lépés 5 képe
  6. Nem kell külön paprikát, sót, borsot beletenni, annyi fő ki a tésztából, amivel ízletes lesz. Ha esetleg mégis sóhiánya lenne néhány perc állás után a levesnek, akkor utána ízesíthetjük.
5.00 / 5 • 1 értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

1 napja
Gjoe

További a szerzőtől – BeBe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.