4 adag
Előkészítés
40 perc
Főzés
80 perc
Összesen
120 perc
Francia zöldségleves

Hozzávalók

  • 3
    l csontlé
  • 20
    dkg sárgarépa
  • 10
    dkg fehérrépa
  • 10
    dkg zeller
  • 10
    dkg karalábé
  • 20
    dkg kelkáposzta
  • 20
    dkg fejes káposzta
  • 5
    dkg kelbimbó
  • 10
    dkg kelvirág
  • 10
    dkg zöldborsó
  • 10
    dkg vajbab
  • 15
    dkg póréhagyma
  • 1
    cs petrezselyemzöld
  • 60
    dkg libacomb
  • 4
    gerezd fokhagyma
  • olaj – vagy libazsír
  • vaj
  • őrölt feketebors
  • majoránna
  • kakukkfű
  • 20
    dkg reszelt sajt,
  • 1
    db zsemle – vagy 3 szelet bagett személyenként
Nagyon egyszerűen elkészíthető, viszont igen látványosan és ami ennél is lényegesebb, hogy a megszokottól eltérő módon tálalható leves, pont ezért szeretek bíbelődni vele. Szinte egy vegyes ízelítőnek is felfogható, de zöldségleves megnevezés ide vagy oda szerintem egy laza egytálételként is megállja a helyét. A receptben libahúst használok, de nyugodtan lehet helyettesíteni kacsával vagy csirkével is. Úgy tanultam, olvastam anno, hogy lehet bele malacfarkat vagy füstölt kolbászt is tenni, nekem ez még elméletben sem passzol – megvan azoknak a maguk jól bevált helyük – de a bevállalósak megpróbálhatják. Az idénynek megfelelő zöldségfélékből készül, nyilván télvíz idején belefér a mirelit zöldségek felhasználása is, ügyelve azok más főzési idejére. Lássuk mit tudunk!

Elkészítés

  1. A libacombot besózzuk, fokhagymával megtűzdelve zsírban vagy olajban megsütjük, majd vágódeszkára helyezve kihűtjük, hidegen kicsontozva vékony szeletekre vagy kockákra vágjuk..
  2. A répákat, zellert, karalábét, káposztákat metéltre – julienne-re (gyufaszál vékonyságúra) – daraboljuk. A hagymát karikákra, a kelbimbókat félbe vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük.
  3. Az összes zöldséget vajon pároljuk. Sózzuk, törött borssal, kakukkfűvel, majoránnával fűszerezzük. Finomra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá.
  4. Felöntjük csontlével és lassan főzzük. Nem mindig ragaszkodom a csontléhez, de ebben az esetben szoktam rá áldozni időt, ha nincs lefagyasztva a hűtőben, mert így sokkal finomabb. Fél kiló sertéscsontból, 30 deka sárgarépából, 20-20 dkg gyökérből és zellerből kb. 6 liternyi vízzel felöntve, felére beforralva ütős kis alaplét kapunk. Csontlé híján is el lehet készíteni természetesen vízzel felöntve, de akkor ételízesítőt szoktam használni – nem húsleves kockát, mert az megváltoztatja az ízét! – és fokozattan ügyelek a fűszerezésre. Nagyon fontos még, hogy lassan főzzük, így érnek össze tökéletesen az ízek!
  5. A már majdnem kész levesbe beletesszük a vékony szeletekre vagy kockákra vágott sült libacombot és készre főzzük.
  6. Tálalás előtt a zöldségek egy részét kiemeljük a levesből szűrőlapáttal és precízen lecsepegtetjük. Zsemleszeleteket vagy bagett szeleteket pirítunk szárazon(!). A pirított szeletekre ízlésesen halmokat helyezünk a lecsepegtetett zöldségekből, megszórjuk reszelt sajttal és sütőben pirosra sütjük.
  7. A forró levest tányérba merjük a maradék zöldségekből minden adagba arányosan szedve, a benne főtt darabolt húsokkal együtt. A frissen pirított zöldséges-sajtos kenyérszeleteket mellé tálaljuk.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – Gaalo

0
Bazsalikomos paradicsomsaláta
Előételek
25 p 🍽️ 4 adag

Bazsalikomos paradicsomsaláta

Egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon finom saláta, az általam egyik legjobban kedvelt vendégváró finomság. Sültekhez, grillezett húsokhoz ajánlom elsősorban,...

0
Babgulyás füstölt hússal
Egytálétel
120 p 🍽️ 4 adag

Babgulyás füstölt hússal

Kőkeményen variálok állandó jelleggel, erre szokták azt mondani a környezetemben, hogy nem unalmas mellettem az élet…, de legalább kiszámítható. Jelen esetben k...

0
Bigos
Egytálétel
🍽️ 4 adag

Bigos

Tegnap megkezdődött a labdarúgó EB végre! A sportsarock.hu oldalon jeleztük, hogy a résztvevő csapatok bemutatása mellett egy-egy nemzeti ételüket is megpróbálj...

0
Bolonai spagetti, szerintem eredeti
Sertés receptek
90 p 🍽️ 4 adag

Bolonai spagetti, szerintem eredeti

Abszolút autodidakta módon tanultam főzni úgy, hogy nulla affinitásom nem volt az egészhez, de szakács barátom elbeszélései és az ő karácsonyi ajándéka(a tankön...

0
Cigánypecsenye ünnepi köntösben
Húsétel receptek
45 p 🍽️ 4 adag

Cigánypecsenye ünnepi köntösben

Szeretjük! Nálunk amolyan „menekülő” vagy „lusta szakács” kajaként is felfogható, ugyanis mindig minden körülmények között szívesen fogyasztjuk, „menekülő” ha m...

0
Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve
Húsétel receptek
90 p 🍽️ 3 adag

Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve

Annyira finom, hogy nem is fűzök hozzá semmit! Illetve dehogynem! Mennyei íz, nagy boldogságot jelent az ízlelőbimbóimnak, hogy ráakadtam erre az igazán különle...

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.