Hozzávalók
-
3l csontlé
-
20dkg sárgarépa
-
10dkg fehérrépa
-
10dkg zeller
-
10dkg karalábé
-
20dkg kelkáposzta
-
20dkg fejes káposzta
-
5dkg kelbimbó
-
10dkg kelvirág
-
10dkg zöldborsó
-
10dkg vajbab
-
15dkg póréhagyma
-
1cs petrezselyemzöld
-
60dkg libacomb
-
4gerezd fokhagyma
-
olaj – vagy libazsír
-
vaj
-
só
-
őrölt feketebors
-
majoránna
-
kakukkfű
-
20dkg reszelt sajt,
-
1db zsemle – vagy 3 szelet bagett személyenként
Elkészítés
-
A libacombot besózzuk, fokhagymával megtűzdelve zsírban vagy olajban megsütjük, majd vágódeszkára helyezve kihűtjük, hidegen kicsontozva vékony szeletekre vagy kockákra vágjuk..
-
A répákat, zellert, karalábét, káposztákat metéltre – julienne-re (gyufaszál vékonyságúra) – daraboljuk. A hagymát karikákra, a kelbimbókat félbe vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük.
-
Az összes zöldséget vajon pároljuk. Sózzuk, törött borssal, kakukkfűvel, majoránnával fűszerezzük. Finomra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá.
-
Felöntjük csontlével és lassan főzzük. Nem mindig ragaszkodom a csontléhez, de ebben az esetben szoktam rá áldozni időt, ha nincs lefagyasztva a hűtőben, mert így sokkal finomabb. Fél kiló sertéscsontból, 30 deka sárgarépából, 20-20 dkg gyökérből és zellerből kb. 6 liternyi vízzel felöntve, felére beforralva ütős kis alaplét kapunk. Csontlé híján is el lehet készíteni természetesen vízzel felöntve, de akkor ételízesítőt szoktam használni – nem húsleves kockát, mert az megváltoztatja az ízét! – és fokozattan ügyelek a fűszerezésre. Nagyon fontos még, hogy lassan főzzük, így érnek össze tökéletesen az ízek!
-
A már majdnem kész levesbe beletesszük a vékony szeletekre vagy kockákra vágott sült libacombot és készre főzzük.
-
Tálalás előtt a zöldségek egy részét kiemeljük a levesből szűrőlapáttal és precízen lecsepegtetjük. Zsemleszeleteket vagy bagett szeleteket pirítunk szárazon(!). A pirított szeletekre ízlésesen halmokat helyezünk a lecsepegtetett zöldségekből, megszórjuk reszelt sajttal és sütőben pirosra sütjük.
-
A forró levest tányérba merjük a maradék zöldségekből minden adagba arányosan szedve, a benne főtt darabolt húsokkal együtt. A frissen pirított zöldséges-sajtos kenyérszeleteket mellé tálaljuk.
Vélemények
További a szerzőtől – Gaalo
Bazsalikomos paradicsomsaláta
Egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon finom saláta, az általam egyik legjobban kedvelt vendégváró finomság. Sültekhez, grillezett húsokhoz ajánlom elsősorban,...
Babgulyás füstölt hússal
Kőkeményen variálok állandó jelleggel, erre szokták azt mondani a környezetemben, hogy nem unalmas mellettem az élet…, de legalább kiszámítható. Jelen esetben k...
Bigos
Tegnap megkezdődött a labdarúgó EB végre! A sportsarock.hu oldalon jeleztük, hogy a résztvevő csapatok bemutatása mellett egy-egy nemzeti ételüket is megpróbálj...
Bolonai spagetti, szerintem eredeti
Abszolút autodidakta módon tanultam főzni úgy, hogy nulla affinitásom nem volt az egészhez, de szakács barátom elbeszélései és az ő karácsonyi ajándéka(a tankön...
Cigánypecsenye ünnepi köntösben
Szeretjük! Nálunk amolyan „menekülő” vagy „lusta szakács” kajaként is felfogható, ugyanis mindig minden körülmények között szívesen fogyasztjuk, „menekülő” ha m...
Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve
Annyira finom, hogy nem is fűzök hozzá semmit! Illetve dehogynem! Mennyei íz, nagy boldogságot jelent az ízlelőbimbóimnak, hogy ráakadtam erre az igazán különle...
Kapcsolódó receptek
Zöldborsófőzelék
Lehetőleg zsenge zöldborsóból készítsük (szerintem az finomabb is) Egyszerű, gyors az elkészítése, és nagyon finom! Air fryerben sült csirkecombbal tálaltam!
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Nagyobbacska gyerekeknek nagyon tetszett, és örömmel fogyasztották is!
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...