4 adag
Előkészítés
30 perc
Főzés
40 perc
Összesen
70 perc
Francia hagymaleves

Hozzávalók

  • 60
    dkg vöröshagyma
  • 30
    dkg póréhagyma
  • 10
    dkg vaj
  • 10
    dkg liszt
  • 1
    dl tejszín
  • ételízesítő
  • 3
    l csontlé – (lehet leveskockából is)
  • 3
    db zsemle
  • 20
    dkg ementáli sajt – vagy trappista sajt
Egyik nap nagyon kevés időm volt főzni, de szerettem volna valami levest is enni, bár nem igazán vagyok „leveses”. Kutatgattam a „vinyómban” és rövid téblábolás után a jól bevált, mégis nálunk meglehetősen ritkán elkészített hagymaleves mellett döntöttem. A ritkasága miatt azonnal ünnepi hangulatom kerekedett, amikor pedig a bársonyos ízét felidéztem emlékeimben vigyorgó ábrázattal álltam neki a hagymácskák kaszabolásának. Meg is tömtük a bendőt rendesen!

Elkészítés

  1. A hagymákat szeletekre vágjuk(a pórénak én a zöldebbik felét szoktam használni) és a vajon aranysárgára pirítjuk. Meghintjük a liszttel, összeforgatjuk majd felöntjük a csontlével, belekeverjük a tejszínt is. Jól kiforraljuk.
  2. Közben a zsemléket szeletekre vágjuk, megszórjuk reszelt sajttal és sütőben vagy melegszendvics sütőben pirosra sütjük.
  3. A forró levest kiszedjük tányérba, a tetejére helyezzük a pirított sajtos zsemle szeleteket. Ízlés szerint a levest is megszórhatjuk még egy kis reszelt sajttal.
  4. Nem volt egy hosszadalmas munka, mégis piszkosul büszke voltam magamra. Na nem azért mert nagy tudományt igényelne az elkészítése, hanem mert egyáltalán eszembe jutott, valamint a „banda” széles mosolya és az ízlelőbimbóim is azt sugallták, hogy nem volt ez rossz döntés.
  5. Ui.: Csöndben megjegyzem, hogy nem volt itthon sem póré, sem csontlé, sem leveskocka , sem tejszín, vásárolni meg már kedvem nem volt. Bőven megtette a magányos vöröshagyma is, a tejszín helyett tej, a csontlét és/vagy a leveskockát kompenzálandó csak ételízesítővel sóztam, kicsit kevesebb „vasszert” használtam, mint ha csontlével készült volna. Jól esett ez így is!
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – Gaalo

0
Bazsalikomos paradicsomsaláta
Előételek
25 p 🍽️ 4 adag

Bazsalikomos paradicsomsaláta

Egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon finom saláta, az általam egyik legjobban kedvelt vendégváró finomság. Sültekhez, grillezett húsokhoz ajánlom elsősorban,...

0
Babgulyás füstölt hússal
Egytálétel
120 p 🍽️ 4 adag

Babgulyás füstölt hússal

Kőkeményen variálok állandó jelleggel, erre szokták azt mondani a környezetemben, hogy nem unalmas mellettem az élet…, de legalább kiszámítható. Jelen esetben k...

0
Bigos
Egytálétel
🍽️ 4 adag

Bigos

Tegnap megkezdődött a labdarúgó EB végre! A sportsarock.hu oldalon jeleztük, hogy a résztvevő csapatok bemutatása mellett egy-egy nemzeti ételüket is megpróbálj...

0
Bolonai spagetti, szerintem eredeti
Sertés receptek
90 p 🍽️ 4 adag

Bolonai spagetti, szerintem eredeti

Abszolút autodidakta módon tanultam főzni úgy, hogy nulla affinitásom nem volt az egészhez, de szakács barátom elbeszélései és az ő karácsonyi ajándéka(a tankön...

0
Cigánypecsenye ünnepi köntösben
Húsétel receptek
45 p 🍽️ 4 adag

Cigánypecsenye ünnepi köntösben

Szeretjük! Nálunk amolyan „menekülő” vagy „lusta szakács” kajaként is felfogható, ugyanis mindig minden körülmények között szívesen fogyasztjuk, „menekülő” ha m...

0
Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve
Húsétel receptek
90 p 🍽️ 3 adag

Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve

Annyira finom, hogy nem is fűzök hozzá semmit! Illetve dehogynem! Mennyei íz, nagy boldogságot jelent az ízlelőbimbóimnak, hogy ráakadtam erre az igazán különle...

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.