4 adag
Előkészítés
40 perc
Főzés
50 perc
Összesen
90 perc
Ezer tó oldalas

Hozzávalók

  • 1,5
    kg oldalas
  • 10
    dkg császárszalonna – főtt-füstölt
  • 1
    fej vöröshagyma
  • 2
    db sárgarépa – közepes
  • 1
    kis fehérrépa
  • 25
    dkg gomba
  • 0
    dkg zöldbab
  • 1
    dl tejföl
  • 10
    dkg füstölt krémsajt
  • 6
    gerezd fokhagyma
  • 20
    dkg sertészsír
  • 0
    vagy ételízesítő
  • színes bors – durvára tört
Fogalmam nincs, hogy miért lett ennek az ételnek ez a neve, valamikor ilyen néven gyűjtöttem ki és a mai napig nem kereszteltem át. Miért is tettem volna? Abban biztos voltam ugyan, hogy az elnevezésben rejlő utalás ellenére nem északi rokonaink nemzeti eledeleinek egyike, viszont vaslogikámmal hamar rájöttem, hogy annyi féle-fajta „tóban” megúsztathatjuk ezt a jó kis szaftos, csontos húst, hogy ez a név akár telitalálat is lehet. Ne fogjuk vissza a fantáziánkat, pakoljuk ami a kezünk ügyébe kerül, legyen az zöldség, vagy bármi egyéb! Magam is így tettem, így sikerült.

Elkészítés

  1. Az oldalast feldaraboljuk úgy, hogy 1-2 csont legyen benne a darabokban. Bedörzsöljük ételízesítővel vagy sóval, durvára tört színes borssal és állni hagyjuk. A császárszalonnát szeleteljük, vagy kockákra vágjuk.
  2. A vöröshagymát vastag szeletekre, a répákat négybe, majd félbe vágjuk. A zöldbabot 2-3 centis darabokra vágjuk, a gombákat amennyiben nem túl nagyok, akkor hagyjuk egyben(esetleg félbe lehet vágni). A fokhagymát vékonyan felszeleteljük
  3. Egy tepsibe vagy agyagtálba rakjuk a felolvasztott zsírt. Helyezzük el benne az oldalasokat, tegyük mellé a vöröshagymát, a császárszalonnát és a fokhagymát egyenletesen elosztva. Alufóliával vagy fedővel lefedve sütőben pároljuk félig puhára.
  4. Keverjük el a krémsajtot a tejföllel. Amikor a hús félig kész, vegyük ki a sütőből, tegyük a szaftjába a sajtos tejfölt és a zöldségeket. Öntsük fel annyi vízzel, hogy félig ellepje, de mindenképpen úgy, hogy egy hosszú, tartalmas szaftot kapjunk, ez a további párolás és sütés folyamán be fog sűrűsödni.
  5. Fedetlenül tegyük vissza a sütőbe, először kis lángon pároljuk tovább, majd felemelve a lángot közepesre, süssük meg pirosra. Közben locsolgassuk a húst a szafttal, amennyiben szükséges pótoljuk a folyadékot.
  6. Petrezselymes krumplival vagy krumplipürével tálaljuk.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – Gaalo

0
Bazsalikomos paradicsomsaláta
Előételek
25 p 🍽️ 4 adag

Bazsalikomos paradicsomsaláta

Egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon finom saláta, az általam egyik legjobban kedvelt vendégváró finomság. Sültekhez, grillezett húsokhoz ajánlom elsősorban,...

0
Babgulyás füstölt hússal
Egytálétel
120 p 🍽️ 4 adag

Babgulyás füstölt hússal

Kőkeményen variálok állandó jelleggel, erre szokták azt mondani a környezetemben, hogy nem unalmas mellettem az élet…, de legalább kiszámítható. Jelen esetben k...

0
Bigos
Egytálétel
🍽️ 4 adag

Bigos

Tegnap megkezdődött a labdarúgó EB végre! A sportsarock.hu oldalon jeleztük, hogy a résztvevő csapatok bemutatása mellett egy-egy nemzeti ételüket is megpróbálj...

0
Bolonai spagetti, szerintem eredeti
Sertés receptek
90 p 🍽️ 4 adag

Bolonai spagetti, szerintem eredeti

Abszolút autodidakta módon tanultam főzni úgy, hogy nulla affinitásom nem volt az egészhez, de szakács barátom elbeszélései és az ő karácsonyi ajándéka(a tankön...

0
Cigánypecsenye ünnepi köntösben
Húsétel receptek
45 p 🍽️ 4 adag

Cigánypecsenye ünnepi köntösben

Szeretjük! Nálunk amolyan „menekülő” vagy „lusta szakács” kajaként is felfogható, ugyanis mindig minden körülmények között szívesen fogyasztjuk, „menekülő” ha m...

0
Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve
Húsétel receptek
90 p 🍽️ 3 adag

Csirkemell szárnyas-pástétommal töltve

Annyira finom, hogy nem is fűzök hozzá semmit! Illetve dehogynem! Mennyei íz, nagy boldogságot jelent az ízlelőbimbóimnak, hogy ráakadtam erre az igazán különle...

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.