4 adag
Előkészítés
30 perc
Főzés
30 perc
Összesen
60 perc
Elefántszem, banános-gesztenye fatörzs

Hozzávalók

  • 6
    db tojás
  • 6
    kanál cukor
  • 6
    kanál liszt
  • 1
    csipet szódabikarbóna
  • 1
    csomag gesztenyemassza
  • 2
    db banán
  • 10
    dkg vaj vagy margarin
Hasonló torta már szerepel a nevem alatt, az is gesztenyés és banános, ez most a formájával és a nevével érdemli ki a különleges és különlegesen finom jelzőt. A pontos neve, elefántszem. Gyorsan elkészíthető, és nagyon finom, de egy kis gyakorlatot mindenképpen igényel. Szóval csak nagyon merész és ügyes emberek vállalják első sütinek. Nagyon fontos, hogy ne nyitogassuk a piskótára a sütőajtót, és amikor kivesszük, ne ejtsük, zökkentsük le, mert összeesik, és akkor már nem szép.

Elkészítés

  1. Sütőpapírral kibéleljük a legnagyobb tepsinket.

    A tojásokat szétválasztjuk a sárgájától, és a fehérjét egy nagyobb tálba tesszük.

    Ez lesz az az edény, amiben a piskóta elkészül.

    A fehérjét kemény habbá verjük.

    Abból tudjuk meg, állapítani, hogy megfelelő állagú, hogy teljesen megváltozik a színe, fehér lesz, kemény, és a tálat felfordítva nem esik ki a hab belőle.
  2. Mikor a habbal készen vagyunk, szépen hozzáadagoljuk a cukrot.

    Ezzel tovább kell verni a habot, nehogy összeessen.

    Amennyiben jól csináljuk, ugyanolyan szép kemény marad.

    Ha a cukor elfogyott, jöhet a tojás sárgája, azokat is kettesével szoktam hozzáadni.

    Ha lehet ne a legolcsóbb bolti tojást használjunk hozzá, mert annak semmi színe nincs.
  3. A tojások hozzáadása után, lassú keverés mellett adagoljuk hozzá a lisztet, amiben elvegyítettük a szódabikarbónát.

    Ezzel már tényleg bánjunk óvatosan, mert a hab összeeshet a durva kevergetéstől.

    Amit ezzel készen vagyunk, beleöntjük a tepsibe, és közepes lángon szép zsemleszínűre sütjük.

    Ha érezzük az illatát, és szépen kezd zsemleszínűvé válni, hústűvel megszúrjuk a közepét. Ha nyers a piskóta, akkor ráragad a hústűre, ha szépen megsült, akkor a tű tiszta marad.
  4. Az elefántszem alapunkat amint megsült, egy tiszta konyharuha segítségével feltekerjük, és félretesszük hűlni.

    Erre a célra öblítő nélkül mosott konyharuhát használjunk.

    A gesztenyemasszát a vajjal és a porcukorral habosra kavarjuk.

    A két banánt amennyire lehet, kiegyenesítjük.
  5. A kihűlt tekercsünket gesztenyekrémmel megkenjük.

    A megkent részre, a tekercs szélére, szépen ráfektetjük a banánt, majd ismét, feltekerjük és kívülről is megkenjük.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – BeBe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.