4 adag
Előkészítés
60 perc
Főzés
30 perc
Összesen
90 perc
Dán húspogácsa barna burgonyával

Hozzávalók

  • 25
    dkg darált sertéshús
  • 25
    dkg darált marhahús
  • 1
    db vöröshagyma
  • 3
    gerezd fokhagyma
  • 1
    db tojás
  • 1
    db sárgarépa
  • 1
    kígyóuborka
  • 1
    dl liszt
  • 2
    dl tej vagy hideg húsleves
  • 1
    kg burgonya – apró
  • 1
    dl kristálycukor
  • 10
    dkg vaj
  • 2
    evőkanál víz
  • provance-i fűszerkeverék
  • őrölt bors
A foci EB okán a dánok egyik jellegzetes karácsonyi étele került terítékre. Húspogácsát bármelyik konyha kínálatában találhatunk szerintem, az ízesítés jelentheti a nyilvánvaló különbséget. Amikor kutattam a receptek után abszolút nem értettem, hogy miért olyan különleges ez a dán vagdalt, hogy szinte kizárólag Karácsonykor(mint nálunk a beigli) kerül asztalra, a barna krumpli annál inkább felcsigázott. Nem egy bonyolult dolog az elkészítése, úgyhogy bátran fogjatok bele, ugyanakkor semmi esetre sem javaslom ünnepi asztalra, még vasárnapra sem. Finom, de engem csak annyira győzött meg, hogy a szürke kis hétköznapokon esetleg bővülhet ezzel az étellel is a kínálat.

Elkészítés

  1. A receptek az elkészítés háromféle módját említik: natúr, fűszeres, zöldséges. Én utóbbi kettőt választottam.

    Vágjuk finomra a vöröshagymát, törjük át nyomón a fokhagymát(az eredeti receptek nem írnak bele fokhagymát, de nekem nagyon hiányzott és tettem bele, szerintem szerencsére!).

    Keverjük össze a darált húsokat, tegyük bele a hagymát és az áttört fokhagymát, az egész tojást, fűszerezzük sóval, őrölt fekete borssal és gyúrjuk egyneművé.
  2. Apránként adagoljuk hozzá a lisztet, gyúrjuk át, majd eresszük fel tejjel vagy húslevessel, gyúrjuk tovább.

    Itt megfeleztem a masszát az egyik felébe apró kockákra vágott sárgarépát és kígyóuborkát tettem, a másik felét ízesítettem provance-i fűszerrel. (ez utóbbi csak részben igaz, mert a szurokfű ízét nem tudom elviselni, levendula pedig nem volt itthon, így maradt a rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, tárkony, majoránna és petrezselyem, amit ízlés szerint adagoltam) Még adtam hozzá őrölt fekete borsot is, hogy jó fűszeres legyen, természetesen ez nem kötelező.
  3. Tegyük hűtőbe a masszá(ka)t egy fél órára. Közben ellenőrizzük az állagát, ha túl kemény, akkor egy kis folyadékot , ha puhának tűnik, akkor lisztet adjunk hozzá. Nekem lágyra sikerült, de nem lisztet, hanem zsemlemorzsát használtam a szilárdításra.

    Formáljunk lapos pogácsákat a masszából, majd forró olajban mindkét oldalát süssük egy-egy percig, utána közepes lángon süssük készre.
  4. Főzzük meg héjában a krumplit(vigyázzunk nehogy szétessen!), hámozzuk meg és hagyjuk kihűlni. Ha nagyobb szemeket használtunk, akkor miután kihűlt, vágjuk még két-három darabba a szemeket.

    Acél lábasban olvasszuk fel a vajat, majd öntsük hozzá a kristálycukrot, forrósítsuk fel, adjunk hozzá két evőkanál vizet, karamellizáljuk, pirítsuk szép barna színűre fém lapáttal folyamatosan kevergetve.
  5. Keverjük a karamellbe a krumplikat, rázogatva pirítsuk át, majd fémlapáttal megfordítva pirítsuk készre a másik oldalukat is.
  6. Tálaltunk... Hát... Ha nem teszek fokhagymát és jó sok borsot a pogácsába, akkor fintorogtam volna, bár ízlések és pofonok különbözőek. Matyinak a zöldséges ízlett jobban, nekem az ilyen fűszerezettséggel egyáltalán nem jött be, viszont a fűszeres az finom volt, az pedig a gyereknek nem ízlett annyira. A krumpli pedig érdekes volt, nem ehetetlen, de az én ízlésvilágom mást kíván. Esetleg egy jó kis tejszínes gombamártással jobban csúszott volna. Szerintem érdekességképpen ki lehet próbálni, de szerencsére nagyon előrelátó voltam, így készült fűszeres grillkrumpli is.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – gjoe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.