Csülökpörkölt – bográcsban
Hozzávalók
-
3kg csülök – csontozott, nem füstölt
-
3kg hagyma
-
40dkg füstölt szalonna
-
1fej fokhagyma
-
5db zöldpaprika
-
só
-
bors
-
őrölt pirospaprika
-
ételízesítő
-
majoránna
Elkészítés
-
A szalonnát apróra vágjuk, majd kisütjük a zsírját a bográcsban. Amikor a zsír kisült, de még a szalonna sem égett meg, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. 2-3 perc múlva, mehet bele a szintén apróra vágott paprika is. Amikor a pörkölt alap szépen összesül, hozzáadjuk a megmosott 2-3 cm-es darabokra vágott csülök húst és megpróbáljuk összekeverni a hagymával.
-
Mielőtt hozzáadnánk a pirospaprikát, néhány percet együtt pirítjuk a húst a hagymával. Vigyázzunk rá, hogy ne legyen a tűz túl erős ne kozmáljon oda a hagyma, és a hús se ragadjon le. Akkor tökéletes, ha a csülök bőre egy kicsit megpirult, és szépen kifehéredett a hús. Ekkor hozzáadjuk a pirospaprikát a húshoz, megkeverjük, és néhány másodperc múlva felöntjük vízzel, majd sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Ennyi idő elég hozzá, hogy egy kicsit a paprika is piruljon, de ne legyen keserű.
-
Fontos, hogy a pörköltet csak annyi vízzel öntsük el, ami épp, hogy ellepi a húst, hiszen nem levest, hanem pörköltet készítünk. Sokan ott rontják el a pörköltfőzést, hogy a hagymára egyből ráteszik a pirospaprikát, felöntik annyi vízzel, hogy nem is kell pótolni a főzés végéig. Persze így sem lesz rossz az étel, csak gyakorlatilag főtt hús lesz, nem pörkölt.
-
Miután felöntöttük a megfelelő mennyiségű vízzel a készülő csülökpörköltet, nincs más dolgunk, mint a bográcshoz megfelelő távolságra elhelyezkedni egy ülőalkalmatosságon, és kinyitni egy üveg száraz vörösbort, amiből majd a végén felhasználhatunk egy-két dl-t. Vigyázzunk, hogy a többi bor ne vesszen kárba, és lassan kortyolva fogyasszuk el. Ha nem bírjuk az italt, akkor kínáljuk meg a többieket is, vagy kérjünk meg valakit, hogy fejezze be az ételt.
-
Pörkölt alatt mindig olyan erős legyen a tűz, hogy fortyogjon a pörkölt, de ne túl erősen. Ez az egyik legnehezebb része a bográcsban főzésnek. A csülök pörköltön lévő víz mennyiségét folyamatosan pótoljunk, mindig egy keveset öntve rá. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy ne égjen oda az étel alja. Amennyiben az ételt normál tűzhelyen készítjük, elég lehet akár másfél óra főzés is a húsnak, de a bográcsban ez lehet akár 3 óra, vagy még több is. Ez nagyban függ a tűz erejétől.
-
Fontos, hogy ne legyünk türelmetlenek, a félig puha étel még nincs kész! A csülök esetében észre fogjuk venni, hogy a hús gyakorlatilag szétomlik a szánkban, amire a csülök vastag bőre teljesen megpuhul. Várjuk ki, megéri! Amikor gyakorlatilag késznek ítéljük, tehetünk bele egy kis vörösbort, de nem kötelező! A nélkül is tökéletes, sőt talán még jobb is. Amennyiben teszünk bele, vigyázzunk, hogy ne legyen sok. 3 kg húshoz is max. 1,5-2 dl száraz vörös menjen bele, és utána várjunk legalább 10 percet, amíg a bor íz és az alkohol teljesen eltűnik, csak egy kis pikáns plusz íz marad.
-
Paradicsom? Meg lehetne kérdezni, hogy miért nem írtam a receptbe paradicsomot, amikor a legtöbb pörköltbe szokott lenni? Többször készítettem csülökpörköltet, és mindig folyamatosan kóstolgattam az ételt. Feltűnt, hogy ez az egyik olyan pörkölt, ami egyáltalán nem igényli a paradicsomot, sőt finomabb nélküle.
-
Köretnek főtt burgonya illik a csülökpörkölthöz leginkább, de vannak, akik csak kenyeret kérnek hozzá. Finom savanyúság is dukál hozzá, például kovászos uborka.
Vélemények
További a szerzőtől – gjoe
Túrógombóc
Modernizált túrógombóc. Amikor vágysz valami bűnös élvezetre.
Csirkés–zöldséges, joghurtos wrap
Könnyű tízórai vagy vacsora diétázóknak
Fasírt tepsiben
Azért írtam Margit módra, mert a fasírt hozzávalóin változtattam. A férjem megkívánta a fasírtot, de se kenyér, se zsemle nem volt itthon. Majd reggel lesz véve...
Tepertőkrémes pogácsa (hajtogatás nélkül is leveles)
Kinézetre nem a legszebb, de annál finomabb!
Almás pite
Egyik kedvenc süteményem az almás pite. Elég sűrűn szoktam sütni, mert egyszerű, komolyabb sütési ismeretet nem igényel, ráadásul, amíg a tészta pihen, egy leve...
Baconbe tekert datolya
Amikor először hallottam róla, nem tudtam elképzelni az édes datolyát az isteni bacon szalonnával. A puding próbája az evés, mielőtt véleményt alkotok meg kell...
Kapcsolódó receptek
Zöldbableves galuskával
Zöldborsófőzelék
Lehetőleg zsenge zöldborsóból készítsük (szerintem az finomabb is) Egyszerű, gyors az elkészítése, és nagyon finom! Air fryerben sült csirkecombbal tálaltam!
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Nagyobbacska gyerekeknek nagyon tetszett, és örömmel fogyasztották is!
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.