4 adag
Előkészítés
30 perc
Főzés
30 perc
Összesen
60 perc
Cigánypecsenye

Hozzávalók

  • 1
    kg tarja
  • 10
    dkg füstölt szalonna
  • 1
    fej fokhagyma
  • 50
    dk vöröshagyma
  • bors
  • pirospaprika
  • liszt
Az étel eredete a távoli múlt homályába vész. Semmilyen információt nem találtam sem a névvel, sem magával a cigánypecsenyével kapcsolatban, csak annyit, hogy valószínűleg semmi köze a cigánysághoz. Aki tudja, cáfolja, vagy erősítse meg. A lényeg, hogy a cigánypecsenye nagyon sok ember kedvence, hiszen a hús, a szalonna és a fokhagyma kombinációja, magyar ízlelőbimbók számára, mással össze nem hasonlítható mennyei élvezeteket garantál. Elkészíteni viszont kevesen tudják, bár sokan, sok féleképpenen teszik mégis. Sokan sütik serpenyőben, de aki ráér, az tepsiben szokta, mint ahogy a következő recept is erről szól.

Elkészítés

  1. Annyi szelet szalonnát szelünk ahány szelet húst készítünk. A szalonna szeleteket vagdossuk be, és 2-3 perc alatt a zsírjának nagy részét süssük egy mikróban (tányéron, ne műanyag edényben). Ezt lehet serpenyőben is, csak úgy macerásabb.
  2. A szalonnazsírt tegyük egy serpenyőbe, és félig süssük meg bennük a karikára vágott vöröshagymát. Öntsük a serpenyő tartalmát egy tepsibe, és egyenletesen rendezzük el a hagymákat az alján.
  3. A húst szeleteljük el és klopfoljuk ki! Fontos!
  4. A fokhagymát préseljük ki és keverjük össze kis olajjal.
  5. Ezzel a fokhagymát olajjal kenjük be a hús szeleteket, sózzuk, borsozzuk őket.
  6. Forgassuk lisztbe a fűszeres, fokhagymával megkent hús szeleteket, majd mindkét oldalukat süssük meg félig olajban.
  7. Tegyük a hús szeleteket a hagymákra, rakjuk a tetejére a szalonnacsíkokat, és kb. 25 perc alatt süssük készre. Amikor kész, a tetejét szórjuk meg pirospaprikával.
  8. A cigánypecsenyét általában sült krumplival tálalják, de ez nem szentírás.
  9. Tipp: Bekenhetjük fokhagymával a hússzeleteket, tejbe áztathatjuk, és egy éjszakára hűtőbe tehetjük. Így könnyebben, és jobban megpuhul, valamint finomabb lesz. Készülhet teljesen serpenyőben is, olyankor érdemes előbb párolni, majd a végén zsírjára pirítani. A szalonnát is kisüthetjük természetesen serpenyőben.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – gjoe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.