4 adag
Előkészítés
15 perc
Főzés
60 perc
Összesen
75 perc
Chili con carne – igazi mexikói chilis bab

Hozzávalók

  • 40
    dkg darált hús – marha lapocka tökéletes
  • 15
    dkg füstölt szalonna
  • 1
    doboz vörös bab konzerv
  • 1
    doboz fehérbab konzerv
  • 1
    db sárga kaliforniai paprika
  • 1
    db piros kaliforniai paprika
  • 1
    doboz konzerv kukorica
  • 1
    db sűrített paradicsom konzerv – vagy fél liter paradicsomszósz
  • 2
    dl sör
  • víz – vagy húsleves alap
  • 1
    fej vöröshagyma – nagy
  • 1
    fej fokhagyma
  • 1
    kávéskanál oregánó
  • 1
    kávéskanál őrölt római kömény
  • 3
    db chili paprika – jalapeno és cayenne bors
  • 1
    evőkanál keserű kakópor – vagy fél tábla étcsoki
  • 1
    teáskanál fahéj
  • bors
A mexikói chilis bab története, talán sokak számára meglepő, nem Mexikóban kezdődött, hanem az Egyesült Államok déli államaiban, ahonnan valamikor a XIX. század közepén jutott át Mexikóba, és ott tökéletesedett. Szinte mindenhol, mindenki készít chilis babot, de vagy fogalmuk sincs az eredetiről, vagy nem érdekel senkit. A chili con carne jelentése chilis hús, és eredetileg sem kukoricát, sem kaliforniai paprikát nem tartalmaz, ellenben sört igen, paradicsomot ugyancsak nem. Természetesen nem csak konzerv babból készülhet, de mi most úgy fogjuk elkészíteni. Az alábbi recept az eredetinek, és a modernnek egy keveréke, a tökéletes chilis bab elkészítésének érdekében.

Elkészítés

  1. Most hagyjuk a körülményesebb, sütőben,, marhahúsból készült változatot, álljon itt egy kommerszebb, de ízben hasonlóan ütős variációja a mexikói chilis babnak.
  2. Kezdjük el kisütni a darabokra vágott szalonnát, amikor félig kisült a zsírja, dobjuk rá az apróra vágott vöröshagymát. Pirítsuk üvegesre a hagymát, majd mehet bele a hús, a rómaikömény (kihagyható), a chili, az oregánó (kihagyható), bors, a kakaó (fontos), és a fahéj (ez is fontos). Süssük pár percig, majd mehet bele a kukorica, a sör vagy annyi víz, ami ellepi, és a paradicsomszósz. Sózni ne felejtsük el. Amikor a hús félig megpuhult mehet bele a konzerv bab, ellenőrizzük az ízeket, a csípősségét, és ha kell, adjunk még hozzá vizet. A mikor a hús teljesen megpuhult, levesszük a tűzről és forrón tálaljuk.
  3. A tetejére szórhatunk reszelt sajtot.
  4. A fontos, hogy ne hagyjuk ki sem a kakaóport (csokoládét), se a fahéjat! Ettől lesz étel zamata és íze tökéletes! A rómaikömény és az oregánó elhagyható, borsot szórjuk ízlés szerint, és ha nincs chili paprika otthon, végső esetben mehet bele bármi, ami csíp rendesen. A recepet annyival toldottam még meg, hogy a legvégén nálam belekerült még egy kávéskanál kristálycukrot, mivel tudom, hogy a paradicsomhoz illik, és végül számomra ezzel lett tökéletes az étel!
  5. Az „eredetibb” verzió:
  6. Sertés helyett marhahús. 40 dkg kockára vágva, 1 0dkg darálva
  7. kukorica nincs
  8. csak vörös bab, amit előző nap este beáztattunk.
  9. sütőben készül, másfél óra sütési idő alatt kb. (bográcsban is tökéletes)
  10. Aki nem bízik a fűszerezési képességeiben, továbbra is használjon zacskós chili alapot, de véleményem szerint szükségtelen, mert sokkal értékesebb, amit magunk ízesítünk, hozzáadott vegyszerek, és ízfokozók nélkül, az ízlésünknek megfelelően.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – gjoe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.