Chili con carne – igazi mexikói chilis bab
Hozzávalók
-
40dkg darált hús – marha lapocka tökéletes
-
15dkg füstölt szalonna
-
1doboz vörös bab konzerv
-
1doboz fehérbab konzerv
-
1db sárga kaliforniai paprika
-
1db piros kaliforniai paprika
-
1doboz konzerv kukorica
-
1db sűrített paradicsom konzerv – vagy fél liter paradicsomszósz
-
2dl sör
-
víz – vagy húsleves alap
-
1fej vöröshagyma – nagy
-
1fej fokhagyma
-
1kávéskanál oregánó
-
1kávéskanál őrölt római kömény
-
3db chili paprika – jalapeno és cayenne bors
-
1evőkanál keserű kakópor – vagy fél tábla étcsoki
-
1teáskanál fahéj
-
só
-
bors
Elkészítés
-
Most hagyjuk a körülményesebb, sütőben,, marhahúsból készült változatot, álljon itt egy kommerszebb, de ízben hasonlóan ütős variációja a mexikói chilis babnak.
-
Kezdjük el kisütni a darabokra vágott szalonnát, amikor félig kisült a zsírja, dobjuk rá az apróra vágott vöröshagymát. Pirítsuk üvegesre a hagymát, majd mehet bele a hús, a rómaikömény (kihagyható), a chili, az oregánó (kihagyható), bors, a kakaó (fontos), és a fahéj (ez is fontos). Süssük pár percig, majd mehet bele a kukorica, a sör vagy annyi víz, ami ellepi, és a paradicsomszósz. Sózni ne felejtsük el. Amikor a hús félig megpuhult mehet bele a konzerv bab, ellenőrizzük az ízeket, a csípősségét, és ha kell, adjunk még hozzá vizet. A mikor a hús teljesen megpuhult, levesszük a tűzről és forrón tálaljuk.
-
A tetejére szórhatunk reszelt sajtot.
-
A fontos, hogy ne hagyjuk ki sem a kakaóport (csokoládét), se a fahéjat! Ettől lesz étel zamata és íze tökéletes! A rómaikömény és az oregánó elhagyható, borsot szórjuk ízlés szerint, és ha nincs chili paprika otthon, végső esetben mehet bele bármi, ami csíp rendesen. A recepet annyival toldottam még meg, hogy a legvégén nálam belekerült még egy kávéskanál kristálycukrot, mivel tudom, hogy a paradicsomhoz illik, és végül számomra ezzel lett tökéletes az étel!
-
Az „eredetibb” verzió:
-
Sertés helyett marhahús. 40 dkg kockára vágva, 1 0dkg darálva
-
kukorica nincs
-
csak vörös bab, amit előző nap este beáztattunk.
-
sütőben készül, másfél óra sütési idő alatt kb. (bográcsban is tökéletes)
-
Aki nem bízik a fűszerezési képességeiben, továbbra is használjon zacskós chili alapot, de véleményem szerint szükségtelen, mert sokkal értékesebb, amit magunk ízesítünk, hozzáadott vegyszerek, és ízfokozók nélkül, az ízlésünknek megfelelően.
Vélemények
További a szerzőtől – gjoe
Túrógombóc
Modernizált túrógombóc. Amikor vágysz valami bűnös élvezetre.
Csirkés–zöldséges, joghurtos wrap
Könnyű tízórai vagy vacsora diétázóknak
Fasírt tepsiben
Azért írtam Margit módra, mert a fasírt hozzávalóin változtattam. A férjem megkívánta a fasírtot, de se kenyér, se zsemle nem volt itthon. Majd reggel lesz véve...
Tepertőkrémes pogácsa (hajtogatás nélkül is leveles)
Kinézetre nem a legszebb, de annál finomabb!
Almás pite
Egyik kedvenc süteményem az almás pite. Elég sűrűn szoktam sütni, mert egyszerű, komolyabb sütési ismeretet nem igényel, ráadásul, amíg a tészta pihen, egy leve...
Baconbe tekert datolya
Amikor először hallottam róla, nem tudtam elképzelni az édes datolyát az isteni bacon szalonnával. A puding próbája az evés, mielőtt véleményt alkotok meg kell...
Kapcsolódó receptek
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...
Meleg tésztasaláta
Időhiányban főételként is fogyasztható, gyors, mégis meleg étel.