6 adag
Előkészítés
60 perc
Főzés
150 perc
Összesen
210 perc
Birka pörkölt

Hozzávalók

  • 2
    kg birkahús – színtiszta + a húsos csontja
  • 2
    fej hagyma
  • 2
    evőkanál zsír
  • 1
    evőkanál sűrített paradicsom
  • 1
    teáskanál Erős Pista
  • 3
    gerezd fokhagyma
  • 1
    db zöldpaprika
  • pirospaprika
  • őröltbors
A birka nem mindennapi étel, általában ünnepekkor szoktuk főzni, ha rászánjuk magunkat, és csontos húst veszünk, akkor kis ügyességgel, kétnapi ételt tudunk kihozni belőle. Természetesen a hús lesz az ünnepi kaja, a csontos húst meg az ünnep utáni, valamelyik nap. Nagyon jó a csontok szopogatása, aki nem próbálta ki életében, az nem is evett még jóízűt soha. A csöves csontokban még ott van a velő, ami szintén nagyon finom. Aki teheti, ne hagyja ki ezt az élvezetet, mert mind a 10 ujját megnyalja utána. Az örök kérdés, hogy olaj vagy zsír? Erről bizonyára mindenkinek megvan a maga ideológiája, hogy miért ez vagy az, én csak azt tudom írni, hogy igazán jóízűt zsírral lehet főzni. Nem kell, hogy az étel tocsogjon a zsírban, de az íze csak zsírral lehet tökéletes. Ha a csontot is megfőzzük, akkor minden hozzávalót duplán számoljunk.

Elkészítés

  1. A birkahúst leszedjük a csontról, úgy, hogy valamennyi hús maradjon a csontokon is.
    A birkahúst a faggyútól alaposan megtisztítjuk, leszedünk minden hártyát, és mindent, ami nem tetszik.
    A zsír, faggyúmentes, színtiszta húst azonos darabokra vágjuk.
  2. Először a húst tesszük oda főni, pörköltnek.
    A hagymát apróra vágjuk, üvegesre pároljuk, rádobjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd rá a húst, alaposan átkeverjük, megsózzuk, majd addig kevergetjük, amíg a hús elveszíti élénk színét. Ilyenkor levet enged ki a hús.
  3. Utána rátesszük az 1 teáskanálnyi sűrített paradicsomot, erős Pistát, a megtisztított fokhagymát, és a zöldpaprikát.
    Azután felengedjük vízzel, annyival, hogy éppen csak, hogy ellepje.
  4. Felforralás után lassú tűzön főzzük, fedő alatt kb. 2- 2 és fél óra alatt puhul meg, és lesz jó szaftos, mert ugye a pörkölteknek az a lelke.
  5. Egy másik edényben megfőzzük a birka csontjait is, ugyanúgy pörköltnek, ezt majd szépen eltesszük a hűtőbe.
  6. Az ünnepi készételt, sósvízben főtt krumplival és ubisalival tálaljuk.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – BeBe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.