4 adag
Előkészítés
30 perc
Főzés
40 perc
Összesen
70 perc
Banános gesztenyetorta

Hozzávalók

  • 8
    db tojás
  • 8
    evőkanál cukor
  • 8
    evőkanál liszt
  • 1
    késhegynyi szódabikarbóna
  • 1
    csomag gesztenyemassza – (25 dkg)
  • 1
    db banán
  • 5
    dkg porcukor
  • 10
    dkg vaj
A családunkban nagyon népszerű a születésnapi torta, mindenkinek jár a megfelelő számú gyertyával. Anyukám pár éve folyamatosan, finoman utal rá, hogy ne költsek gyertyákra, amúgy is minden évben eggyel többet kell venni. Elég, ha ő csak a tortát kapja meg. Tudom, értenem kéne, hogy mit akar ezzel, de mindig megnyugtatom, hogy egy gyertyával több vagy kevesebb, egyáltalán nem számít.

Elkészítés

  1. A banános gesztenyetortánkhoz a tortaformát kivajazzuk, és lisztet hintünk bele. Ahol a vaj érte megragad a liszt is.
  2. A tojásokat szétválasztjuk a sárgájától, és a fehérjét egy nagyobb tálba tesszük. Ez lesz az az edény, amiben a piskóta elkészül.
  3. A fehérjét kemény habbá verjük. Abból tudjuk meg, állapítani, hogy megfelelő állagú, hogy teljesen megváltozik a színe, fehér lesz, kemény, és a tálat felfordítva nem esik ki a hab belőle.
  4. Mikor a habbal készen vagyunk, szépen hozzáadagoljuk a cukrot. Ezzel tovább kell verni a habot, nehogy összeessen. Amennyiben jól csináljuk, ugyanolyan szép kemény marad.
  5. Ha a cukor elfogyott, jöhet a tojás sárgája, azokat is kettesével szoktam hozzáadni. Ha lehet ne a legolcsóbb bolti tojást használjunk hozzá, mert annak semmi színe nincs. A tojások hozzáadása után, lassú keverés mellett adagoljuk hozzá a lisztet, amiben elvegyítettük a szódabikarbónát. Ezzel már tényleg bánjunk óvatosan, mert a hab összeeshet a durva kevergetéstől.
  6. Amit ezzel készen vagyunk, beleöntjük a sütőformába, és közepes lángon szép zsemleszínűre sütjük. Aki nem próbálkozott még piskótasütéssel az jó, ha hústűvel megszúrja a közepét, amikor már úgy érzi, hogy megsült piskótája. Ha nyers a piskóta, akkor ráragad a hústűre, ha szépen megsült, akkor a tű tiszta marad.
  7. A banános gesztenyetorta alapunkat amint megsült, félretesszük hűlni.
  8. A gesztenyemasszát a vajjal és a porcukorral habosra kavarjuk. Kettő darab banánt felszeletelünk, hosszában, a maradék egy darabot karikára vágjuk.
  9. A kihűlt tortánkat keresztben kettévágjuk, leemeljük a felső részét és a gesztenyekrémmel megkenjük. A megkent részre szépen ráfektetjük a banánszeleteket, majd a tetejével leborítjuk, és kívülről is megkenjük, így a banános gesztenyetortánkat már csak díszíteni kell. A díszítéshez felhasználjuk a felkarikázott banánt és egyéb más ehető díszítő kelléket is használhatunk hozzá
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – BeBe

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.