4 adag
Előkészítés
30 perc
Főzés
30 perc
Összesen
60 perc
Vadas knédlivel

Hozzávalók

  • 50
    dkg marhahús – nyak vagy lábszár
  • 5
    db sárgarépa
  • 1
    fej vöröshagyma
  • 3
    gerezd fokhagyma
  • 4
    db babérlevél
  • 15
    szem fekete bors
  • 1
    kiskanál só
  • 1
    doboz tejföl
  • 1
    kiskanál cukor
  • 1
    evőkanál ecet
  • 50
    dkg finomliszt
  • 2,5
    dkg élesztő
  • 1
    db tojás
  • 1
    kiskanál cukor
  • 1
    evőkanál olaj
  • 3
    dl langyos tej
  • zsír – vagy olaj
Szeretem a vadast, főleg a cseh és szlovák specialitással – a knédlivel. A vadas és a knédli elkészítésére is többféle recept van… de én nem szeretem bonyolítani a főzést, ezért a legegyszerűbb változatot készítem, amit édesanyámtól tanultam és nem mellesleg – nagyon finom. Ajánlom Nektek is szeretettel, készítsétek el. Jó étvágyat kívánok!

Elkészítés

  1. A húst egészben kuktába tesszük (ha nincs otthon kukta, lehet lábasban is főzni), mellérakjuk a félbevágott sárgarépákat, a negyedekre vágott hagymát, a fokhagymagerezdeket, a babérleveleket, a feketebors szemeket, megsózzuk – majd felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje a húst – lezárjuk a kuktát és hagyjuk főni. (kb. 1 óra)
  2. Ha megfőtt a hús és a zöldség, kiszedjük tányérra a répát és a húst. Egy lábasban készre főzzük a vadast: Csinálunk rántást – pár csepp olajon (vagy kevés disznózsíron) 2 leveseskanálnyi lisztet rózsaszínre pirítunk (éppen hogy csak ne legyen fehér!), ha kész, lehúzzuk a tűzről és erre rászűrjük a kuktából a levet amiben a hús és a zöldség főtt és hozzáadjuk a répákat (előtte feldaraboljuk vagy villával szétnyomkodjuk). Visszatesszük a tűzre. Ha felforrt, beleöntjük a tejfölt (előtte kanállal keverjük simára!). Ha újra felforrt, levesszük a tűzről és botmixerrel simára keverjük. Ezután megkóstoljuk – és ízlés szerint adunk hozzá egy kis ecetet és cukrot. Ezután a húst felszeleteljük és belerakjuk a kész vadasba.
  3. Meg szoktam bolondítani egy kis zöldborsóval a vadast (csak ma épp nem volt itthon borsó) : 2 dcl-re való friss borsót kis edényben sós-vegetás vízben pár percig főzöm, majd a levét leöntöm (vagy bolti sós vízben főtt dobozos borsó levét leöntöm, átöblítem), a borsót beleöntöm egész szemekben a kész vadasba. Így is isteni finom – nálunk bejött ez az újításom – mindenki szereti a családban!
  4. K N É D L I : Míg fő a hús és a zöldség, elkészítjük a knédlit:
  5. Egy nagyobb tálba öntjük a lisztet, hozzámorzsoljuk az élesztőt, beleütjük az egész tojást, hozzáadunk egy kiskanál cukrot, kevés sót, egy leveseskanálnyi olajat és annyi langyos tejet, hogy gyúrható legyen. Jól kidolgozzuk a tésztát, majd tiszta konyharuhával letakarjuk és hagyjuk kelni. (kb. fél – egy óra). Ha megkelt a tésztánk, egyszer átdolgozzuk, majd hosszúkás cipókat formázunk belőle.
  6. Egy nagyobb fazék aljába tesszük a knédliszűrőt (pároló kosarat), alá kevés vizet engedünk. A knédliszűrő tetejét bekenjük olajjal, hogy ne ragadjon rá a tészta. Ha forr a víz, belerakjuk a tésztát (egyszerre kettő fér el) és lefödjük. 15 percig pároljuk. Nem szabad levenni a födőt, mert összeesik!
  7. Ha kész a knédlink, deszkára tesszük és kicsit hagyjuk hűlni, majd tálalás előtt felszeleteljük. (Cérnával szebben fel tudjuk szeletelni, mint késsel.)
  8. A knédli kiváló szaftos húsokhoz, magyar gulyáshoz, székelykáposztához, egyben sült húshoz vagy kacsasülthöz dinsztelt káposztával… és még sorolhatnám.
  9. Jó étvágyat kívánok!
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – Evi

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.