Hozzávalók
-
40dkg darált hús
-
10dkg rizs
-
1tojás
-
fokhagyma
-
pirospaprika
-
0bors
-
0bors
-
só
-
babérlevél
-
1kg savanyú káposzta
-
1fej savanyú káposzta
-
0nincs jó a sima is
-
0,5kg füstölt oldalas
-
15dkg császárszalonna
Elkészítés
-
Én a füstölt oldalast kicsit elő szoktam főzni, mert nem szeretném, hogy kemény maradjon, de ez nem kötelező mozzanat. Összevágom az oldalasat viszonylag kis darabokra, majd annyi vizet teszek rá, hogy az ellepje, teszek bele 3-4 babérlevelet, 10 szem egész borsot és főzöm 25-30 percig.
-
Amíg ez fő, hozzáláthatunk a töltelék elkészítéséhez. A darált húst, a rizzsel, tojással és a fűszerekkel jól kidolgozzuk, ami annyit tesz, hogy ne kettő perc alatt legyen kész, mert minél tovább csináljuk, annál szebben összeáll.
-
A fűszerezést nem részletezem, mert az eléggé egyénfüggő, ki jobban ki kevésbé szereti fűszeresen. A sóval óvatosan bánjunk, hisz a füstölt hús megadja az alap sósságát.
-
Ezt félre tesszük és előkészíthetjük a káposzta leveleket. Egyesével leszedjük úgy, hogy azok lehetőleg ne szakadjanak apró darabokra. Majd a káposzta levél fő erét kivágjuk mert akkor nem fog eltörni a levél feltekerés közben. A levél nagyságától függően tegyünk bele egy egy maréknyi tölteléket,amit kicsit hosszúkásra formázunk ,majd hajtsuk be a levél két szélét és így tekerjük fel. Ezt tegyük mindaddig, amíg a töltelék el nem fogy.
-
Érdemes ezt megelőzően az edénybe beletenni a savanyú káposzta felét és rögtön arra tenni a már kész tekercseket. Az előzőleg felkockázott vagy szeletelt szalonna és oldalas felét tegyük a tekercsek alá, majd a többit azok tetejére, majd fedjük le a maradék savanyú káposztával. Az oldalas főzővízével szoktam felönteni a káposztát, hisz abba belefőttek az ízek.
-
Fedőt teszünk rá és 30-40 percre a sütőbe tesszük. 30 perc után érdemes megbökni az egyik tekercset, ha már elég puha és még van rajta lé, de ha nem szeretitek túl szaftosan vegyétek le a fedőt és úgy hagyjátok még bent a sütőben, míg el nem párolog a felesleges lé.
-
Tálaláshoz használhattok tejfölt, de anélkül is isteni.
Vélemények
További a szerzőtől – rekolya
Diókéregben tepsiben sült hal
Ez nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel. Ajánlom mindenkinek, de legfőképpen a hal és a dió kedvelőinek, no meg persze azoknak akik szívesen megkóstol...
Kakaós és diós kalács
Talán az egyik legnagyobb odafigyelést, aprólékosságot igénylő dolog a kelt tészta, nekem mégis talán a legnagyobb kedvenc. Minden formában imádom, kalácsnak, k...
Meglepetés sütik
Csokiimádók figyelmébe ajánlom és azoknak akiknek kevés idejük van sütni, de mégis szeretnének valami otthon készítette édességgel kedveskedni maguknak vagy csa...
Mézeskalács
A mézeskalács a karácsony egyik elmaradhatatlan kelléke, dísze, finomsága. De én úgy gondolom, hogy az év bármely napján elkészíthető csak a megfelelő formát ke...
Somlói galuska
Kicsit hosszadalmas az elkészítési folyamat, de azt gondolom megéri a bíbelődést. Ez a recept nem összetévesztendő az üzletekben előre csomagoltan kapható névro...
Kapcsolódó receptek
Zöldbableves galuskával
Zöldborsófőzelék
Lehetőleg zsenge zöldborsóból készítsük (szerintem az finomabb is) Egyszerű, gyors az elkészítése, és nagyon finom! Air fryerben sült csirkecombbal tálaltam!
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Nagyobbacska gyerekeknek nagyon tetszett, és örömmel fogyasztották is!
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.