4 adag
Előkészítés
24 perc
Főzés
3 perc
Összesen
27 perc
Mézeskalács

Hozzávalók

  • 1
    kg liszt
  • 25
    dkg cukor
  • 2
    db tojás
  • 1
    evőkanál őrölt szegfűszeg
  • 1
    evőkanál őrölt fahéj
  • 25
    dkg méz – meglangyosítva
  • 2
    dkg szalakáli
  • 1
    dkg szódabikarbóna
  • 1
    evőkanál zsír
  • 2,5
    dl Tej – forralt
  • 6
    evőkanál baracklekvár
  • 1
    db tojásfehérje
  • 20
    dkg porcukor
  • 1
    csepp ecet
A mézeskalács a karácsony egyik elmaradhatatlan kelléke, dísze, finomsága. De én úgy gondolom, hogy az év bármely napján elkészíthető csak a megfelelő formát kell hozzá meglelni. Nekem gyerekkorom búcsúinak emlékét eleveníti fel például a mézes puszedli, a mézeskalács szív vagy akár a házikó!

Elkészítés

  1. 80 dkg lisztet az összes hozzávalóval, kivétel a díszítésre használt dolgokat, összegyúrjuk, csomómentesre, majd lefedjük és 24 órára a hűtőbe tesszük.
  2. Másnap a fennmaradó 20 dkg lisztet jól beledolgozzuk a tésztába, ezzel egy nyújtható állagú tésztát kapunk. Lisztezett gyúródeszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk ( kelni fog még a sütőben,úgyhogy nem lesz túl vékony ), majd kiszaggatjuk a kívánt formákkal.
  3. A leeső részeket összegyúrjuk, újra nyújtjuk és szaggatjuk, mindaddig míg el nem fogy a tészta. A tepsiket sütőpapírral béleljük, majd a kiszaggatott mézeskalácsokat beletesszük. Arra kell vigyázni, hogy valamennyit kelni fognak a sütőben,
  4. így ügyeljünk ne rakjuk túl közel egymáshoz őket. Miután az összes tésztát kiszaggattuk, a sütés mellett lesz időnk a díszítésre használatos tojásfehérjét a cukorral és a pár csepp esettel kemény habbá verni.
  5. Azért fontos, hogy minél keményebb legyen a hab, hogy a díszítésnél ne vessze el a formáját.
  6. Amint az első adag kalácsot kivesszük a sütőből hozzá is lehet látni a díszítéshez. Én zacskót használok ehhez a művelethez.
  7. Megfelelő nagyságú lukat vágok az egyik sarkára és azzal díszítem, ami mindenkinek a saját fantáziájára van bízva.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – rekolya

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.