Somlói galuska
Hozzávalók
-
3db tojás
-
3evőkanál cukor
-
3kanál liszt
-
1csomag sütőpor
-
3db tojás
-
3evőkanál cukor
-
1evőkanál liszt
-
2evőkanál darált dió
-
1csomag sütőpor
-
3db tojás
-
3evőkanál cukor
-
1evőkanál liszt
-
2evőkanál kakaópor,
-
1csomag sütőpor
-
5dl Tej
-
3csomag vaníliás cukor – vagy fél rúd vanília
-
20dkg cukor
-
10dkg liszt
-
3db tojás
-
1dl víz
-
10dkg cukor
-
rumaroma
-
3dl Tej
-
3evőkanál kakaó
-
1tojás sárgája
-
4evőkanál cukor
-
1teáskanál liszt
-
1csomag mazsola
-
1üveg sárgabarack lekvár
-
30dkg darált dió
-
tejszín
Elkészítés
-
Egymás után megsütöm a három különböző piskótát.
-
A három tojást szétválasztom, külön tálba a fehérjét, külön a sárgáját.
-
A fehérjét kemény habbá verem, majd a sárgájához adom a három ek. cukrot és azt habosra keverem.
-
Amikor ez kész a habbá vert fehérjét ráöntöm a sárgájára rászórom az előzőleg sütőporral összekevert lisztet, majd összekeverem, egy sütőpapírral bélelt kb. 20*30 cm-es tepsibe öntöm a masszát és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütöm.
-
Úgy szoktam sütni, hogy amikor a tészta megemelkedik ( 5 perc sülés után ) leveszem a lángot takarékra és úgy sütöm tovább így nem szárad ki a tészta.
-
Ha valaki nem gyakorlott sütögető, érdemes megbökni a tészta közepét egy vékony késsel esetleg tűvel ,20 perc környékén és ha ezekre már nem ragad rá a tészta, akkor kész és be lehet tenni a következőt sülni.
-
Ennek a tésztának a sülési ideje alatt elő lehetne készíteni a diós piskótát az előzőleg említettek alapján, annyi eltéréssel, hogy most 2/3-ad rész diót használunk.
-
Majd a kakaós piskótát is hasonlóan készítjük el, amikor az is megsült, a tésztákat félre lehet tenni.
-
A sütőpapírt érdemes még melegen lehúzni a tésztákról, sokkal könnyebben lejön, mintha hagyjuk kihűlni.
-
A csomag mazsolát áztassuk be rum aromás vízbe, hogy jól megszívja magát.
-
Annyi vízben áztassuk ami épp ellepi és rum aromát ízlés szerint tegyünk bele vagy akár rumot A krém elkészítése: A három tojást szétválasztjuk, a fehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, majd félre tesszük. 4 dl tejet a 10 dkg liszttel felfőzzük sűrű péppé, majd az előzőleg az 1 dl tejből, a három tojás sárgájából és a 3 cs vaníliás cukorból kikevert masszát hozzákeverjük, csomómentesre.
-
Majd a tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, amikor már nem tűz forró hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjéket és félretesszük hűlni.
-
Azért fontos, hogy ez a massza ne legyen híg, mert kifolyik a tészták közül.
-
A cukorsziruphoz az 1 dl vizet, a 10 dkg cukorral és a kevés rum aromával sziruppá főzzük, majd félretesszük.
-
Csokiöntet elkészítéséhez az egy tojás sárgáját keverjük ki a 3 ek cukorral, 1 tk liszttel, a 3 ek kakaóporral, kevés rum aromával és legvégül adjuk hozzá a tejet.
-
Főzzük állandó keverés mellett mindaddig amíg kellő sűrűségű nem lesz, ami annyit jelent, hogy ne legyen túl sűrű, mert ezzel öntjük majd nyakon a somlóit
-
A főzött vanília krém, ha kezelhetetlenül keményre dermedt fel lehet lazítani egy nagyon kevés tejjel, tejszínnel.
-
Ö s s z e á l l í t á s:
-
A sima piskótát tálcára tesszük, meglocsoljuk sziruppal, majd megkenjük sárgabarack lekvárral, a vanília krém egy harmadával, majd megszórjuk a rumba áztatott mazsolával és a darált dióval.
-
Rátesszük a diós piskótát, majd meglocsoljuk sziruppal, megkenjük lekvárral, megszórjuk mazsolával és dióval. Majd ugyanígy a kakaós tésztával is.
-
Arra ügyeljünk, hogy minden hozzávalót, a krémet, szirupot, mazsolát és diót is osszuk el három részre, hogy jusson minden tésztára.
-
Az összeállítás után, ha pár órát hagyjuk állni jobban összeérnek az ízek!
-
A tálalás is kicsit macerás, mert minden adagot egyesével ki kell szaggatni, én simán kanállal szoktam tányérra szedni ízlésesen, majd meglocsolni csokiöntettel és díszíteni a tejszínhabbal.
-
Jó étvágyat hozzá
Vélemények
További a szerzőtől – rekolya
Diókéregben tepsiben sült hal
Ez nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel. Ajánlom mindenkinek, de legfőképpen a hal és a dió kedvelőinek, no meg persze azoknak akik szívesen megkóstol...
Kakaós és diós kalács
Talán az egyik legnagyobb odafigyelést, aprólékosságot igénylő dolog a kelt tészta, nekem mégis talán a legnagyobb kedvenc. Minden formában imádom, kalácsnak, k...
Meglepetés sütik
Csokiimádók figyelmébe ajánlom és azoknak akiknek kevés idejük van sütni, de mégis szeretnének valami otthon készítette édességgel kedveskedni maguknak vagy csa...
Mézeskalács
A mézeskalács a karácsony egyik elmaradhatatlan kelléke, dísze, finomsága. De én úgy gondolom, hogy az év bármely napján elkészíthető csak a megfelelő formát ke...
Töltött káposzta II.
Nem egy könnyű étel, no nem az elkészítés miatt, de én imádom. Minden amiben savanyú káposzta és füstölt hús van, az csak jó lehet!
Kapcsolódó receptek
Zöldborsófőzelék
Lehetőleg zsenge zöldborsóból készítsük (szerintem az finomabb is) Egyszerű, gyors az elkészítése, és nagyon finom! Air fryerben sült csirkecombbal tálaltam!
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Nagyobbacska gyerekeknek nagyon tetszett, és örömmel fogyasztották is!
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.
Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...