4 adag
Előkészítés
60 perc
Főzés
60 perc
Összesen
120 perc
Somlói galuska

Hozzávalók

  • 3
    db tojás
  • 3
    evőkanál cukor
  • 3
    kanál liszt
  • 1
    csomag sütőpor
  • 3
    db tojás
  • 3
    evőkanál cukor
  • 1
    evőkanál liszt
  • 2
    evőkanál darált dió
  • 1
    csomag sütőpor
  • 3
    db tojás
  • 3
    evőkanál cukor
  • 1
    evőkanál liszt
  • 2
    evőkanál kakaópor,
  • 1
    csomag sütőpor
  • 5
    dl Tej
  • 3
    csomag vaníliás cukor – vagy fél rúd vanília
  • 20
    dkg cukor
  • 10
    dkg liszt
  • 3
    db tojás
  • 1
    dl víz
  • 10
    dkg cukor
  • rumaroma
  • 3
    dl Tej
  • 3
    evőkanál kakaó
  • 1
    tojás sárgája
  • 4
    evőkanál cukor
  • 1
    teáskanál liszt
  • 1
    csomag mazsola
  • 1
    üveg sárgabarack lekvár
  • 30
    dkg darált dió
  • tejszín
Kicsit hosszadalmas az elkészítési folyamat, de azt gondolom megéri a bíbelődést. Ez a recept nem összetévesztendő az üzletekben előre csomagoltan kapható névrokonaival.

Elkészítés

  1. Egymás után megsütöm a három különböző piskótát.
  2. A három tojást szétválasztom, külön tálba a fehérjét, külön a sárgáját.
  3. A fehérjét kemény habbá verem, majd a sárgájához adom a három ek. cukrot és azt habosra keverem.
  4. Amikor ez kész a habbá vert fehérjét ráöntöm a sárgájára rászórom az előzőleg sütőporral összekevert lisztet, majd összekeverem, egy sütőpapírral bélelt kb. 20*30 cm-es tepsibe öntöm a masszát és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütöm.
  5. Úgy szoktam sütni, hogy amikor a tészta megemelkedik ( 5 perc sülés után ) leveszem a lángot takarékra és úgy sütöm tovább így nem szárad ki a tészta.
  6. Ha valaki nem gyakorlott sütögető, érdemes megbökni a tészta közepét egy vékony késsel esetleg tűvel ,20 perc környékén és ha ezekre már nem ragad rá a tészta, akkor kész és be lehet tenni a következőt sülni.
  7. Ennek a tésztának a sülési ideje alatt elő lehetne készíteni a diós piskótát az előzőleg említettek alapján, annyi eltéréssel, hogy most 2/3-ad rész diót használunk.
  8. Majd a kakaós piskótát is hasonlóan készítjük el, amikor az is megsült, a tésztákat félre lehet tenni.
  9. A sütőpapírt érdemes még melegen lehúzni a tésztákról, sokkal könnyebben lejön, mintha hagyjuk kihűlni.
  10. A csomag mazsolát áztassuk be rum aromás vízbe, hogy jól megszívja magát.
  11. Annyi vízben áztassuk ami épp ellepi és rum aromát ízlés szerint tegyünk bele vagy akár rumot A krém elkészítése: A három tojást szétválasztjuk, a fehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, majd félre tesszük. 4 dl tejet a 10 dkg liszttel felfőzzük sűrű péppé, majd az előzőleg az 1 dl tejből, a három tojás sárgájából és a 3 cs vaníliás cukorból kikevert masszát hozzákeverjük, csomómentesre.
  12. Majd a tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, amikor már nem tűz forró hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjéket és félretesszük hűlni.
  13. Azért fontos, hogy ez a massza ne legyen híg, mert kifolyik a tészták közül.
  14. A cukorsziruphoz az 1 dl vizet, a 10 dkg cukorral és a kevés rum aromával sziruppá főzzük, majd félretesszük.
  15. Csokiöntet elkészítéséhez az egy tojás sárgáját keverjük ki a 3 ek cukorral, 1 tk liszttel, a 3 ek kakaóporral, kevés rum aromával és legvégül adjuk hozzá a tejet.
  16. Főzzük állandó keverés mellett mindaddig amíg kellő sűrűségű nem lesz, ami annyit jelent, hogy ne legyen túl sűrű, mert ezzel öntjük majd nyakon a somlóit
  17. A főzött vanília krém, ha kezelhetetlenül keményre dermedt fel lehet lazítani egy nagyon kevés tejjel, tejszínnel.
  18. Ö s s z e á l l í t á s:
  19. A sima piskótát tálcára tesszük, meglocsoljuk sziruppal, majd megkenjük sárgabarack lekvárral, a vanília krém egy harmadával, majd megszórjuk a rumba áztatott mazsolával és a darált dióval.
  20. Rátesszük a diós piskótát, majd meglocsoljuk sziruppal, megkenjük lekvárral, megszórjuk mazsolával és dióval. Majd ugyanígy a kakaós tésztával is.
  21. Arra ügyeljünk, hogy minden hozzávalót, a krémet, szirupot, mazsolát és diót is osszuk el három részre, hogy jusson minden tésztára.
  22. Az összeállítás után, ha pár órát hagyjuk állni jobban összeérnek az ízek!
  23. A tálalás is kicsit macerás, mert minden adagot egyesével ki kell szaggatni, én simán kanállal szoktam tányérra szedni ízlésesen, majd meglocsolni csokiöntettel és díszíteni a tejszínhabbal.
  24. Jó étvágyat hozzá
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – rekolya

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.