4 adag
Előkészítés
30 perc
Főzés
30 perc
Összesen
60 perc
Hideg túrógombóc

Hozzávalók

  • 40
    dkg tehéntúró
  • 2
    evőkanál tejszínes krémsajt – (helyettesíthető kövér tejföllel)
  • evőkanál méz – (vagy porcukor)
  • 1
    citrom – reszelt héja
  • 2
    evőkanál citrom leve – (elhagyható)
  • 1
    teáskanál vanília aroma – vagy vaníliarúd kikapart belseje (helyettesíthető 1-2 csomag vaníliacukorral)
  • 5
    dkg búzadara
  • 15
    szem gyümölcs – (málna, szamóca, eper, magozott meggy) a töltéshez
Ezt a túrógombócot gyerekjáték elkészíteni, nem kell főzni. Kellemes nyalánkság. Bármilyen szezonális gyümölcsöt, vagy fagyasztott gyümölcsöt is használhatunk. A végeredményt saját ízlésünk és fantáziánk szerint alakíthatjuk. Ajánlom szeretettel!

Elkészítés

  1. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a tejszínes krémsajtot, a mézet, a reszelt citromhéjat, a citromlevet, a vaníliát és jól összedolgozzuk. Végül hozzáadjuk a búzadarát és jól elkeverjük.
  2. Pihentetjük a túrós masszát. Egész éjjelre, de legalább 3 órára hűtőbe tesszük (hogy a búzadara jól megduzzadhasson).
  3. Hidegen a massza jól formázhatóvá válik. Vizes kézzel golyókat alakítunk ki belőle (kb. 15 darab lesz), közepükbe egy-egy szem gyümölcsöt nyomunk.
  4. Ezután csak az ízlésünkön és a fantáziánkon múlik, milyen édesség lesz a végeredmény. A gombócok önmagukban nem nagyon édesek. Én most több félét készítettem, hogy meg tudjak mutatni más-más változatot.
  5. Első verzió: A túrógombócok felét beforgattam kókuszreszelékbe (aki nem szereti a kókuszt, csokireszelékbe forgassa).
  6. A málnákat (most épp fagyasztott málnát használtam – az került az összes gombóc közepébe is) meghintettem porcukorral, pár szemet félreraktam, a többit villával szétnyomkodtam, jól elkevertem – ezzel nyakon öntöttem a gombócokat és az egész málnákat rászórtam. Nagyon finom. Ugyanígy készülhet az epres és a szamócás változat is.
  7. Készíthetünk hozzá meggyes mártást (ha magozott meggy kerül a gombócba). 5-6 deka barna cukrot 2 deci meggylével, 2-3 darab szegfűszeggel, 1 egész kisebb darab fahéjjal felforralunk, majd kiszedjük a fűszereket. Rakunk bele pár szem meggyet (15-20 dekányit), öntünk hozzá fél deci portóit (vagy egyéb édes vörösbort) és addig főzzük, kevergetjük, míg besűrűsödik.
  8. Második verzió: A túrógombócok másik felét olvasztott csokiba (1-2 tábla főzőcsokit kevés vaj hozzáadásával állandó kevergetés mellett felolvasztottam) mártottam.
  9. Majd megforgattam őket fehér csoki- vagy ércsoki-reszelékbe (frissen forgácsoltam késsel az egész tábla csokikból) vagy kakaóporba, vagy durvára tört pisztáciába. Szoktam még használni: durvára tört diót, mogyorót, mandulát (persze, nem sózottat). Felhasználás előtt a pisztáciát, diót, mogyorót vagy mandulát száraz serpenyőben kicsit pirítsuk meg.
  10. Tálalás előtt újra hűtőbe tesszük fél órára.
  11. Ha csak a második változat (csokiba mártogatott) valamelyikét készítjük el – nem kell mellé porcukrozott gyümölcs vagy gyümölcsös mártás.
  12. Kellemes nassolást!
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – Evi

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.