4 adag
Előkészítés
30 perc
Főzés
40 perc
Összesen
70 perc
Narancsos pite

Hozzávalók

  • 1
    kg liszt
  • 10
    dkg mandula
  • 0
    dkg cukor
  • 2,5
    dl narancslé
  • 2,5
    dl olaj vagy vaj
  • 3
    db tojás
  • 1
    db narancs reszelt héja
  • 2
    kávéskanál szódabikarbóna
  • 4
    dl víz
  • 1
    dl narancslé
  • 2
    csesze cukor
  • narancs héja
Ez a narancsos pite nem kifejezetten magyar ízlés szerint készült, mert pite létére, nincs benne semmi töltelék. Inkább a bögrés sütemények közé sorolnám. Hasonlóan a görög édességekhez ez is sziruppal van átitatva, de ennek ellenére nem túl édes. Aki nem szereti a nagyon intenzív gyümölcs ízeket annak mindenképpen meg kell kóstolni. A szirupot el is hagyható és akkor egy egyszerű narancsos piténk-piskótánk lesz.

Elkészítés

  1. A vajat a tojásokkal, a narancslével, az olajjal, és a cukorral alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a narancshéjat, a szódabikarbónát a mandulát, ismét kikeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet és addig keverjük amíg egyenletes tésztánk nem lesz. Vajazott-lisztezett formába öntjük és 180 fokon kb. 50 perc alatt megsütjük.
  2. Amíg sül elkészítjük a szirupot: a cukrot felfőzzük a vízzel, a narancslével és a narancshéjjal. Kb. 5 percig forraljuk utána levesszük a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni.
  3. Ha a piténk megsült azonnal kifordítjuk a formából és a tetejével lefelé visszahelyezzük a formába (az alja kell, hogy a teteje legyen), villával megszurkáljuk, (de vigyázzunk, hogy ne szújuk át teljesen mert az ismételt kiborítás után lyukacsos lesz felülről) és a meleg szirup felével egyenletesen meglocsoljuk.
  4. Fontos, hogy még az első locsolásnál a még forró pitére öntsük a meleg szirupot. 1 órát hagyjuk hűlni és a maradék szirupot is ráöntjük.
  5. Hűtőbe tesszük egy fél órára, amíg a szirupot magába szívja, majd kiborítjuk és fogyasztjuk.
  6. Finom csak úgy magában, tejszínhabbal, vaníliafagyival vagy porcukorral megszórva.
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – Thomas

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.