4 adag
Előkészítés
40 perc
Főzés
180 perc
Összesen
220 perc
Pacalpörkölt Bukott Angyal Módra

Hozzávalók

  • 1
    kg pacal – (szép fehér csíkokra vágva)
  • 10
    dkg zsír
  • 3
    fej vöröshagyma
  • 1
    evőkanál pirospaprika
  • 3
    gerezd fokhagyma
  • 3
    dkg paradicsompüré
  • 1
    darab TV paprika
Ezt csak olyankor érdemes elkezdeni, amikor az embernek töménytelen szabadideje van, és ha az én receptemet követitek, akkor jó, ha nem aznapra tervezi be a gyomrod, mert ennek bizony kicsit állni kell… Ellenben a mellékelt krumplit frissen kell hozzá legyártani, mert az csak úgy az igazi.

Elkészítés

  1. A pacalt jó alaposan megmosom, és bő sós vízben felteszem főzni. Főzés közben habot szokott ereszteni, ezt szűrőkanállal leszedem róla időközönként. Körülbelül fél órán keresztül főzöm, majd leszűröm alaposan. Mivel a pacal igazán úgy finom, ha jól össze érett, mindig előző nap szoktam megcsinálni, mint amikor enni akarjuk, és hagyom legalább egy napot állni, amíg ki nem hűl, addig a gáztűzhelyen, utána hűtőben. Ha szükség van rá, egy pici alálöttyintett vízzel szintén a wokban megmelegítem, még egyszer összeforralom, és ehető is.
  2. Egy lábosban (egy wok-szerű edényt szoktam alkalmazni, szinte mindenre jó, néha még levest is ebben főzök… ) felhevítem a zsírt, a hagymát nagyon apróra vágom, üvegesre pirítom a zsírban, ebbe kerül bele a fokhagyma (természetesen préselve), a fűszerek, a paradicsompüré, vagy paradicsom, a paprika, és a pirospaprika. Jól összekeverve egy fél percig pirítom, és hozzáadom a pacalt, megsózom, még egyszer alaposan megkeverem, és felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi.
  3. Ezek után kisebb lángon 2-3 órán keresztül, néha meg-megkevergetve, és időnként az elfőtt vizet pótolva főzöm lelkesen. 2 óra után ellenőrzöm, hogy rendesen megpuhult-e a pacal, ha még nem, akkor maradhat még rotyogni. Ha megpuhul, leveszem róla a fedőt, és még 15 percen keresztül forralom, majd elkészültnek tekintem.
  4. Mivel a pacal igazán úgy finom, ha jól össze érett, mindig előző nap szoktam megcsinálni, mint amikor enni akarjuk, és hagyom legalább egy napot állni, amíg ki nem hűl, addig a gáztűzhelyen, utána hűtőben. Ha szükség van rá, egy pici alálöttyintett vízzel szintén a wokban megmelegítem, még egyszer összeforralom, és ehető is.
  5. Köretjavaslat Főtt burgonya Bukott Angyal módra: A burgonyát megpucolom, alaposan megmosom, és kockákra vágom. Megpucolok egy fej hagymát, és két gerezd fokhagymát. A hagymát egyben, a fokhagymagerezdeket félbevágva teszem a krumpli mellé a lábosba, engedek rá annyi vizet, amennyi ellepi, megsózom, és nagyon pici Vegetát szórok a vízbe, majd felteszem közepes lángra főni. Ha megpuhult ehető is. Pacalhoz ideális!
Még nincs értékelés
Értékelés írása
Jelentkezz be az értékeléshez.

Vélemények

Még nincsenek vélemények.

További a szerzőtől – Bukott Angyal

Kapcsolódó receptek

Hozzávalók

Lépések

Lépés /
Sütik és adatvédelem
Az enreceptem.hu sütiket használ a működéshez, beállítások megjegyzéséhez, statisztikához és – hozzájárulás esetén – hirdetésekhez. A nem szükséges sütik a hozzájárulásod nélkül nem töltődnek be.
Süti beállítások
Szükséges
Munkamenet, biztonság (CSRF), terheléselosztás.
Mindig aktív
Funkcionális
Kényelmi beállítások, pl. megjelenítési mód.
Analitika
Látogatottság- és teljesítménymérés.
Hirdetés és mérés
Hirdetések megjelenítése és mérése; személyre szabás csak jóváhagyással.