Hozzávalók
-
60dkg liszt
-
60dkg krumpli
-
20dkg zsír
-
1,5dl Tej
-
1tk. cukor
-
5dkg élesztő
-
1db tojás
-
2tk. só (ízlés szerint)
-
2ek. tejföl
-
Töltelék:
-
30dkg főtt sonka (vagy sonkaszalámi)
-
2dl tejföl (szükség szerint)
-
25dk sajt
-
őrölt feketebors
-
Lekenéshez: 1db tojás
Elkészítés
-
A krumplit hámozás után megfőzöm, leszűröm, áttöröm, és hagyom kihűlni (főzhetjük héjában is).
-
A langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt, és felfuttatom. Tálba szitálom a lisztet, elkeverem a sóval, elmorzsolom a zsiradékkal, a krumplival. Közepébe öntöm a felfutott élesztőt, a tojást, a tejfölt, és bedagasztom a tésztát. (Lisztet, vagy tejfölt szükség szerint tehetünk még hozzá, ha szükséges.)
Konyharuhával letakarva duplájára (kb 50 perc) kelesztem.
-
Közben elkészítem a tölteléket. A sonkaszalámit apró kockákra vágom, a sajtot lereszelem, picit borsozom, majd összekeverem szükséges mennyiségű tejföllel.
-
A megkelt tésztát kétfelé veszem, majd egyik felét lisztezett deszkán egy centi vékonyra kisodrom. Lisztezett nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatom, ezek közepébe tölteléket halmozok. A tészta korongot összehajtom úgy, hogy az egész tölteléket befedje. A széleit kézzel vagy villával lenyomkodom, hogy ne nyíljanak ki a sütés során, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem. és tetejüket felvert tojással átkenem. (Most nagyobb derelye készítővel dolgoztam.)
-
A tészta másik felét is kisodrom, majd rékenem a maradék tölteléket. A tészta fölső részét lehajtom a tészta 2/3 részéig, majd az alsó rész tésztát ráhajtom. Ujjnyira nyújtom, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem. Tetejüket felvert tojással átkenem. 190 fokra előmelegített sütőben (kb. 25-30 perc) megsütöm.
-
Másnaposan is finom, puha!
Vélemények
További a szerzőtől – Margit
Zöldbableves galuskával
Zöldborsófőzelék
Lehetőleg zsenge zöldborsóból készítsük (szerintem az finomabb is) Egyszerű, gyors az elkészítése, és nagyon finom! Air fryerben sült csirkecombbal tálaltam!
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Nagyobbacska gyerekeknek nagyon tetszett, és örömmel fogyasztották is!
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.
Meleg tésztasaláta
Időhiányban főételként is fogyasztható, gyors, mégis meleg étel.
Kapcsolódó receptek
Zöldbableves galuskával
Zöldborsófőzelék
Lehetőleg zsenge zöldborsóból készítsük (szerintem az finomabb is) Egyszerű, gyors az elkészítése, és nagyon finom! Air fryerben sült csirkecombbal tálaltam!
Gyors lángos kezdőknek is
Szeretem a lángost, minden évben nyaralok egy hetet a Balatonnál, és sosem hagyom ki. Viszont itthon ritkán van lehetőségem készíteni, mert hoszadalmas, keleszt...
Tepsis csirkeszárny vele sült burgonyával
Elkészítése rendkívül egyszerű, sok előkészületet nem igénylő finom étel.
Halloween linzer
Nagyobbacska gyerekeknek nagyon tetszett, és örömmel fogyasztották is!
Vargányás paprikás krumpli
Vargányagomba híján, más gombával is elkészíthető laktató étel.