
Hozzávalók
-
60dkg liszt
-
60dkg krumpli
-
20dkg zsír
-
1,5dl Tej
-
1tk. cukor
-
5dkg élesztő
-
1db tojás
-
2tk. só (ízlés szerint)
-
2ek. tejföl
-
Töltelék:
-
30dkg főtt sonka (vagy sonkaszalámi)
-
2dl tejföl (szükség szerint)
-
25dk sajt
-
őrölt feketebors
-
Lekenéshez: 1db tojás
Elkészítés
-
A krumplit hámozás után megfőzöm, leszűröm, áttöröm, és hagyom kihűlni (főzhetjük héjában is).
-
A langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt, és felfuttatom. Tálba szitálom a lisztet, elkeverem a sóval, elmorzsolom a zsiradékkal, a krumplival. Közepébe öntöm a felfutott élesztőt, a tojást, a tejfölt, és bedagasztom a tésztát. (Lisztet, vagy tejfölt szükség szerint tehetünk még hozzá, ha szükséges.)
Konyharuhával letakarva duplájára (kb 50 perc) kelesztem. -
Közben elkészítem a tölteléket. A sonkaszalámit apró kockákra vágom, a sajtot lereszelem, picit borsozom, majd összekeverem szükséges mennyiségű tejföllel.
-
A megkelt tésztát kétfelé veszem, majd egyik felét lisztezett deszkán egy centi vékonyra kisodrom. Lisztezett nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatom, ezek közepébe tölteléket halmozok. A tészta korongot összehajtom úgy, hogy az egész tölteléket befedje. A széleit kézzel vagy villával lenyomkodom, hogy ne nyíljanak ki a sütés során, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem. és tetejüket felvert tojással átkenem. (Most nagyobb derelye készítővel dolgoztam.)
-
A tészta másik felét is kisodrom, majd rékenem a maradék tölteléket. A tészta fölső részét lehajtom a tészta 2/3 részéig, majd az alsó rész tésztát ráhajtom. Ujjnyira nyújtom, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem. Tetejüket felvert tojással átkenem. 190 fokra előmelegített sütőben (kb. 25-30 perc) megsütöm.
-
Másnaposan is finom, puha!
Vélemények
További a szerzőtől – Margit

Meleg tésztasaláta
Időhiányban főételként is fogyasztható, gyors, mégis meleg étel.

Töltött csirkecomb
Csirkemájas töltelékkel készült, mert azt szereti a család. 😋

Virslis rántotta
kezdőknek

Rántott padlizsán

Krumplis palacsinta (nyers krumpliból)
Nagyon régi (talán sváb) laktató étel. A sütése tovább tart mint a hagyományos palacsintáé, a nyers krumpli miatt. Ha van két palacsintasütőnk, akkor használjun...

Görögdinnyés muffin (tejmentes)
Tejet helyettesítettem görögdinnye levével (egyéb okok miatt). A gyerekeknek nagyon ízlett, biztos, hogy máskor is elkészítem! A receptet az Évi konyhájában ta...
Kapcsolódó receptek

Gulyásleves sertéshúsból
A mi családunk nagyon szereti a gulyáslevest általában marhahúsból szoktuk készíteni, de mi szeretjük a sertéshúst. Leginkább lapockát szoktunk vásárolni, mert...

Meleg tésztasaláta
Időhiányban főételként is fogyasztható, gyors, mégis meleg étel.

Hiper gyors melegszendvics forrólevegős sütőbe
Iskolás koromban nem volt olyan nap, hogy ne álltunk volna meg suli után, a melegszendvicssütő bódénál. Imádtuk azt az ízt amit csak ott, és sehol máshol nem le...

Pirított csicseriborsó
Sokszor van, hogy rágcsálnék valamit, de éppen fogyókura kellős közepén. Akkor kell ezt a nagyon finom csicseriborsó rágcsálnivalót megcsinálni. Nem kell hozzá...

Almás pite
Tegye fel a kezét, aki nem szereti az almás pitét! 😋🍎Sajnos már ez sem olcsó, de néha lehet kifogni a Tescoban 500.- Ft körüli almát.

Töltött csirkecomb
Csirkemájas töltelékkel készült, mert azt szereti a család. 😋